Eksiz Oluk

Gelişen ve değişen dünya ile birlikte inşaat sektörü de kendini fazlasıyla yeniledi. Yapı malzemeleri bir inşaatın olmazsa olmazı. Özellikle de binaların dışında boylu boyuna uzanan oluklar! Yağışların tüm birikimlerini oluklar taşır. Ancak zaman içinde bu oluklar da değişime uğradı ve eksiz oluk olarak tabir edilen yeni nesil oluklar piyasadaki yerini aldı.

Eksiz Oluk

Eksiz oluk, ülkemizde bir kaç senedir kullanılmaya başlandıysa da, durum Avrupa ve Amerika için öyle değil. Dolayısıyla bu kıtalarda binaların dış cephelerinde görülen estetik, biraz da bahsedeceğimiz eksiz oluk sisteminden kaynaklanıyor. Ülkemizde uzun yıllardır oluk sistemlerinde çinko tercih edilmekteydi. Hala da kullanılan bina tasarımları mevcut tabii. Ancak çinko oluk kullanımda, yaz ve kış farkından oluşan ısı dengesizliğinden, yağmur sularıyla birlikte biriken çalı çırpının verdiği hasarlardan ve yine biriken karların buzlaşması sonucu oluğa ağırlık yüklenmesi gibi örneklemelerden ötürü, şekil bozukluklarına, hatta yırtılmalara rastlanmaktadır. Ayrıca çinko olukların montajı, 2-3 metrelik parçaların birbirine lehimlenmesi sonrasında uygulandığından, işçiler için de başlı başına bir zaman kaybı yaratmaktadır.

Eksiz Dere

Oysa yeni nesil eksiz oluk, tek parça yapısı sayesinde, birikintilerin önüne geçerek, oluklardaki en önemli sıkıntı olan tıkanıklıkları engeller. Bu nedenle de eksiz oluktan söz edilirken, ‘mükemmel bir yağmur suyu taşıma sistemi’ diye ifade edilir. Eksiz oluk sistemi 4 farklı ebattan oluşur ve apartmanlar, villalar, teraslar, teras kapatma çatılar, fabrikalar gibi aklınıza gelebilecek tüm binalarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca montajı cepheden cepheye tek parça olarak uygulandığından zaman kaybına da neden olmaz.

Eksiz oluk, galvanizli sac bobinin bir makine ile bir oluk oluşturacak şekilde bükülmesiyle oluşturulur. Bu, “dikişsiz” olarak adlandırılır çünkü oluk bükülür ve gerekli makine boyutunda tek parça halinde işlenir. Galvaniz bobinler elektrostatik boya ile üretilmektedir. Boyama işlemine gerek yoktur. Cephe veya çatıya uygun renkte oluklar gerektiğinde bu oluklar özel olarak hazırlanıp istenilen renkte imal edilebilir. Drenaj hendeği metal kelepçelerle kurulur. Bu kelepçeler oluklarda bulunur. Eksiz olukların ana uygulama alanları: evler, apartmanlar ve mekanlar, bağımsız binalar, villalar, atölyeler ve iş merkezleri, kafeler ve restoranlar, fabrikalar birçok farklı yaşam alanında kullanılabilir.

Oluklar Neden Değiştirilmelidir?

Zaman içinde oluklarınız az önce bahsettiğimiz nedenlerden ötürü hasara uğrarlar. Hasara uğramış oluk demek, bina dış cephenizin zarar görmeye başlayacağı anlamına gelir. Hatta öyleki dış cephe boyanız, oluklarda biriken suyu zamanla içine doğru emmeye başlar. Bu da, oluk sisteminizi yenileme maliyetinden daha çok bir tadilat ücreti ile karşı karşıya kalacağınızın göstergesidir! İşte bu nedenle yeni nesil eksik oluk kullanarak binanıza yapacağınız bakım, hem sizi yüklü maliyetlerden kurtaracak, hem de binanız eksiz oluk sayesinde uzun soluklu olarak dört mevsim yaşayacaktır.

Neden Eksiz Oluk Tercih Edilmeli?

  1. Genleşmelere karşı dayanıklıdır.
  2. Darbelerden etkilenmez.
  3. Uygulanacak yer için tek parçadır.
  4. Renk seçenekleri ile cezbedicidir.
  5. Büküm yerleri dekoratif bir görünüm sağlar.

Tüm ürünler (33 oluk, baca kenar panelleri, duvar alt plakaları, koruyucu paneller, korkuluk panelleri vb.) Her iki tarafı 0,50 mm kalınlığında elektrostatik olarak boyanmaktadır. Kesintisiz oluk sistemi, Avrupa ve Amerika’da uzun yıllardır kullanılan mükemmel bir yağmur suyu taşıma sistemidir. Ülkemizde birkaç yıldır kullanılmaktadır. Bugüne kadar üretilen çatı oluk sisteminden çok farklıdır. Günümüzde çatı olukları 2 veya 3 metre uzunluğunda parçalar eklenerek ve her bir ek yeri kaynatılarak oluşturulmaktadır. Ek yeri sayısındaki artış, deformasyonun hızlanmasına ve daha uzun işçilik süresine neden olur. Eksiz oluk sistemi tek parça olup, montaj yapılacak yerde üretim gerçekleşir. Bu sayede 15 metre uzunluğundaki bölümde 8-15 tane parçayı sıfıra indirmek demektir. Bu sayede yağmur oluğunun ömrü eskisinden en az üç kat daha uzundur.