Fabrika Çatı İzolasyonu: Çeşitli çatılar imal eden fabrika çatı izolasyonu veya ısı yalıtım malzemelerinden yapılmaktadır. Kullanılan alan ne olursa olsun fabrika çatı yalıtım malzemesi zemin betonu veya film üzerine çeşitli pozisyonlarda uygulanabilir.
Çatı sistemleri konusunda en önemli olan şeylerin biri de çatıda bulunacak olan izolasyon sistemleri olmaktadır. Özellikle fabrika çatı izolasyonu oldukça önemli bir konuyu arz ediyor. Gelin çatı izolasyonu konusunda yazmış olduğumuz yazımızı okuyarak çok daha bilgili hale getirelim sizleri. Fabrika çatısı üzerinde yapılan çatı izolasyonu en fazla UV ışın kaynaklarına ve bunun yanında sert olabilecek olan iklim şartlarına maruz kalabilecek olan fabrikanın korunmasını sağlayan bölümlerin başında gelmektedir.
Bahsi geçen bu bölümlerin bulunan iklim şartlarından hiçbir şekilde etkilenmeyecek duruma getirilmesi noktasında ise çatı izolasyon sistemleri devreye girmektedir. Yani fabrika çatı izolasyonu çatıların yağış aldıktan sonra ya da UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra herhangi bir zararı görmemesine sebep olmaktadır.
Fabrika Çatı İzolasyonu Avantajları Nelerdir?
Devamlı bir şekilde güneş ışığının, rüzgarın, yağmurun ve buna benzer daha birçok etki içerisinde kalabilecek olan bölümleri bulunan fabrika çatıları izolasyon sistemlerinin yapacak oldukları ilk iş, fabrika yapısını yağmur suyundan korumak olarak bilinmektedir. Düzgün bir şekilde kurulmayan ya da yapılmamış olan fabrika çatı izolasyon sistemlerinden oluşabilecek herhangi bir su akıntısı ilk olarak rutubet ile ve bunun yanında yosunlaşma ile başlar. Daha sonrasında ise zaman içerisinde görülüp müdahale edilmemesi halinde maalesef ki fabrika çatısında çürümeye doğru yol alabilmektedir. Bu durumda ise fabrika çatısı üzerinde bulunan çürümeler zaman içerisinde çok daha fazla büyür ve günü geldiği zaman sonuçlarının çok kötü olabileceği kazalara ya da daha farklı olumsuz durumlara neden olabilir. Bundan dolayı fabrika çatı izolasyonu oldukça önemli konuma sahip bulunmaktadır ve yapımı ile onarımı konusunda çok büyük bir tecrübe gerektirir.
Bundan dolayı her isteyen ya da ben yaparım diyen fabrika çatı izolasyonu işinin altından kalkamaz veya bu işin ustası olamaz. Bu sebepten dolayı oluşabilecek herhangi bir fabrika çatı izolasyonu sorununda bu konu üzerinde oldukça bilgili ve tecrübeli olan ustalar ya da firmalar ile iş birliği yapılmalıdır. Aksi halde elde bulunan çatı izolasyonu onarım yapılırken veya değişime giderken sizlere çok daha büyük sorunları da birlikte getirebilecektir. Fabrika çatı izolasyon sistemlerinin yapımı ya da kullanımı konusunda ki bir diğer amacın ise ısı izolasyonu olduğunu söylemek mümkün. Öyle ki fabrikanın çatısında izolasyon sistemi bulunuyorsa ve ayrıca bu izolasyon sistemi ısı kaybını azaltabilecek teknik yöntemler ve sistemlere dayalı bir şekilde yapılmışsa, o halde bulunan bu izolasyon sistemi hem yağmur sularının etkisinden hemde ısı kaybının etkisinden fabrikayı korumuş olur. Yani ek olarak fabrikanın iç kısmına ısı girmediği gibi dışarıya gereğinden fazla ısı çıkmamış olur.
Fabrikalardaki Isı ve Su Yalıtımların Uygulama Süreci
Bu durum da fabrika çatı izolasyonu ile bulunan sistemlerin ne kadar değerli ve bir o kadar da yarar sağlayan sistemler olduğunu bizlere göstermektedir. Peki bahsi geçen fabrika çatı izolasyonu nasıl yapılır? Sürekli olarak kendisini geliştirmekte olan inşaat sektörü, birden fazla çözüm geliştirmiş olduğu uygulama alanları içerisinden birine de çatılar olarak değer vermiştir. Bundan dolayı da çatı izolasyon sistemlerini ortaya çıkarmış ve özellikle de fabrika çatılarında çok büyük işler başarma yolunda ilerleme kaydetmiştir. Oldukça ekonomik olan bir geçici çözüm olarak bulunduğu gibi, birden fazla fonksiyonu içerisinde sizlere sunan uygulamaları da bulunmaktadır. Çatı izolasyon sistemlerinin özellikle de fabrika çatı kaplamaları sistemlerinin yapımı genel olarak çatının ilk yapıldığı aşama içerisinde yapılması uygun görülen bir sistemdir. Fakat daha sonra da çatı üzerine uygulanabilmesi ve farklı yöntemler ile iyi bir şekilde hizmete sunulması da mümkündür.
Çatı izolasyon kullanım alanı; müstakil evler, binalar, işyerleri, hangarlar, hayvan barınakları, çeşitli endüstriyel binalar, açık otoparkların revakları gibi birçok alanın çatısını kaplamak için kullanılabilir.
Birçok insan çatıların farklı hava koşullarına, güneş ışığına ve rüzgara duyarlı olduğunu ve zamanla korunmasız yapılara gireceğini kabul eder. Çatının her türlü hava koşulunda dayanıklı olacak şekilde yalıtılması önemlidir. Yalıtım olarak da adlandırılan yalıtım, çevreden dışarıya veya dışarıdan çevreye enerji akışını en aza indirmek için herhangi bir yalıtım malzemesinin kullanılmasıdır. Çatı yalıtımının önemli bir unsuru, görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmek için kaplama sisteminin bütünlüğünün zarar görmemesi veya kusurlu olmamasıdır. Bu durum, kullanılan malzemelerden (cam yünü, taş yünü, poliüretan veya strafor gibi) bağımsız olarak kaliteli malzemelerle ve doğru işlemle birleştirilerek en etkili sonuçlara ulaşılır.